RASINFO:   karakter - gezondheid - aanleg

 

Karakter

De Flatcoated Retriever is een elegante maar zeer sportieve, vrolijke jachthond die bruist van energie en die ook op latere leeftijd nog heel actief is. Hij is slim en heeft een heel sociaal en vriendelijk karakter, houdt van aandacht en is erg aanhankelijk, een echte mensenvriend. Hij is beslist niet geschikt als kennelhond of om vaak of lange tijd alleen te zijn, hij kan bij gebrek aan beweging en aandacht zelfs weg gaan kwijnen, hij wil bij "zijn" mensen zijn.

Toch moet hij zeker leren om ook eens een poosje alleen te kunnen zijn in huis. Bouw dit van pup af aan langzaam op.

Als gezinshond is hij heel geschikt maar zijn baasje moet wel voldoende tijd hebben om hem te geven wat hij nodig heeft. Je moet er rekening mee houden dat de Flatcoat net als andere jachthonden veel beweging nodig heeft, driemaal daags een blokje om is te weinig voor deze actieve hond. Een consequente opvoeding is noodzakelijk en het is van belang dat hij niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk wordt bezig gehouden anders gaat hij zich vervelen en "zichzelf vermaken" met alle gevolgen van dien. Dus geduld, een consequente opvoeding, geestelijke uitdaging en voldoende lichamelijke beweging dat zijn de kernwoorden en dan heb je aan een Flatcoat een prima gezinshond en een vriend voor het leven.

 

Gezondheid

De flatcoated retriever is een redelijk gezond ras maar zoals bij alle andere rassen zijn ook hier aandachtspunten. Het belangrijkste is dat dit ras gevoelig is voor bepaalde soorten kanker. Er wordt heel veel onderzoek naar gedaan en fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging (FRC) dragen per geboren pup van hun nesten een bedrag af voor kankeronderzoek. Ook wordt er bij evenementen van de FRC geld ingezameld voor dit doel. We hopen hiermee in de toekomst zoveel mogelijk deze ziekte uit te sluiten. Voor meer info verwijs ik u naar de FRC site: http://www.frc-nl.com/

 

Op deze site is naast gezondheidsinfo nog veel meer te vinden, uitslagen, activiteiten etc.

Flatcoats waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op HD (heupdysplasie) en PL (patella luxatie, een knie afwijking). Ook moeten de ogen ieder jaar worden onderzocht op oa pra/cataract. Door deze regels van de rasvereniging proberen we ons ras zo gezond mogelijk te houden.

We zijn lid van de rasvereniging en als er bij ons een nest geboren wordt dan is dat nest gefokt volgens de regels van deze vereniging. Maar hoe goed we ons best ook doen om een gezonde hond te fokken, toch kunnen we dit niet garanderen. We werken met de juridisch getoetste koopovereenkomst van de FRC, hierin staan oa de garantie bepalingen. Zie: http://www.frc-nl.com/

 

Aanleg

De flatcoated retriever is een jachthond die gebruikt wordt voor het werk ná het schot. Dit houdt in dat als het wild geschoten is, hij op commando van de baas het wild mag ophalen (apporteren). Ook als je niet wil gaan jagen, is het leuk om met de hond jachttraining te gaan volgen. Dit kan oa bij de KNJV maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, over heel NL zijn trainingsgroepen, soms zijn er ook demonstraties. Er wordt getraind voor een C,B of A diploma en aan het eind van de cursus worden er proeven gehouden om het niveau van de honden te testen. Ook de verschillende retriever verenigingen organiseren dit soort proeven. Voor meer info, kijk in het menu bij: training

 Een flatcoat is enthousiast, eigenwijs en vindingrijk! hierdoor is het niet altijd even gemakkelijk om met zo'n hond te trainen. Daarnaast heeft hij een heel zacht karakter, je moet de juiste balans zien te vinden en als voorjager je hond leren "lezen". Het is het best om regelmatig en kort te trainen. Op de juiste manier trainen met je hond maakt de band tussen baas en hond alleen maar sterker. Een hond opvoeden is niet voor iedereen even makkelijk maar je hond leren lezen is alweer een heel ander verhaal. Het belangrijkste is het plezier dat je samen kunt hebben door samen bezig te zijn. 

Met jacht/apporteer training kan je de natuurlijke aanleg voor apporteren verder ontwikkelen! maar er zijn legio mogelijkheden bv behendigheid, speuren, reddingswerk. Hij doet graag iets met en voor zijn baas. Hij is gek op water en alles wat daar op lijkt (vieze sloten, modderplassen enz.).

De aanleg van de honden wordt ook beoordeeld door middel van een individuele puppytest op de leeftijd van 7 weken. Deze test wordt gedaan door 2 testers van de FRC welke zijn opgeleid om de pups te observeren. Hiervan wordt een schriftelijk verslag gemaakt met als doel de pups zo goed mogelijk te koppelen aan de juiste pupeigenaars. De testers en het terrein zijn onbekend voor de pups. Er wordt oa gekeken naar mensgerichtheid, zelfstandigheid, herstel, neusgebruik en apporteren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb